fbpx

Dans, lekende lett..

Ballett, og dans generelt har den ideen ved seg at det er meningen det skal se lett og lekent ut, selv om det er uhyre komplisert. Mange små dansere og ballerinaer har opplevd en eller annen gutt i klassen eller en «morsom» bror eller fetter som sier; Ååååh, du danser ballett du.. samtidig som de tripper rundt på tå med bøyde knær og fingertuppene festet til hårrøttene. Høres kjent ut? De færreste av oss som danser har gått glipp av denne parodien på ballett-dansere.

Mange starter dans når man er ganske unge. Og da virker det ofte ikke så komplisert. Det hermes etter hva pedagogen viser og de fleste føler at de mestrer det meste og at det muligens kunne vært mer avansert også. Som unge har vi ikke så store formkrav til oss selv. Men for de som ønsker å komme inn i danseklassene litt ut i ungdomsårene kan kompleksiteten i dansen ofte bli et ordentlig hinder. Man vil jo danse med jevnaldrende, men shit så mye vanskeligere det er enn hva det ser ut som. Og det å starte fra scratch, bryte det helt ned og gå trinn for trinn, det er en stor tålmodighetsprøve.

Jeg tenker at vi burde bli flinkere til å vise elevene våre hva resultatet skal bli på sikt. At det kan være motiverende for den lille ballerinaen, den unge breakeren, de spirende contemporary-danserne å se hvordan et slags «ferdig produkt» ser ut. Det er mange som starter i det små uten å noen gang ha sett hvordan dansestilen ser ut på et høyt nivå, og jeg skjønner godt at man kan bli mismodig av terping på det som virker som ubetydelige detaljer. Jeg har aldri deltatt på en eneste fotballtrening i mitt liv, men jeg har likevel sett mange fotballkamper og kan navnet på flere fotball-stjerner. Og sånn er det jo ikke for de som velger dansens vei, vi blir ikke eksponert for denne typen kultur uten at vi aktivt oppsøker den. Så, samtidig med å oppfordre til mer satsning på dansekultur i det offentlige rom (det finnes tross alt hundrevis av private dansestudioer rundt om i Norge som er fylt med håpefulle, unge dansere) vil jeg også oppfordre pedagogene ved Dancespace og familiene som har elever hos oss om å vise frem mer dans når det lar seg gjøre. Ved å danse for de i klasse, vise de dans via YouTube/tiktok/insta eller ta de med på oppsetninger, forestillinger, battles og steder der dans er tilgjengelig for oss tror jeg motivasjonen og forståelsen for å jobbe med de langtekkelige detaljene vil øke.

Dare to Dream Big!


Categories: Dancespace